Jordbävning

Norra Chile skakades under natten till onsdagen, svensk tid, av en jordbävning med magnituden 8,2 på Richterskalan, vilket utlöste en tsunamivarning längs med Sydamerikas kust. Skalvet inträffade 83 kilometer nordväst om staden Iquique i norra Chile. Vi bor ca 175 mil söder om epicentret så här kändes jordbävningen inte ens utav. Från kusten är det ca 10 mil och vi bor på en höjd på ca 700 möh. D.v.s. att här är det som att ingenting har hänt. Men hela dagen har det visats nyhetssändningar om jordbävningen, på nästintill alla nationella tv-kanaler. Den högsta vågen som uppmättes var ca 2 m hög. Totalt har 6 personer omkommit, ca 2500 personer har förlorat sina hem och många fiskare har blivit av med sina fiskebåtar. Som följd har det även varit många efterskalv, det senaste och kraftigaste uppmättes för bara några minuter sedan till 7,6 på Richterskalan.

Chile är känt för att vara ett land med mycket seismisk aktivitet relaterat till att Nazcaplattan i östra Stilla havet trycks kontinuerligt in under den Sydamerikanska plattan.

Den kraftigaste jordbävningen som har uppmätts i världshistorien drabbade Chile år 1960. Den uppmättes till 9,5 på Richterskalan.

Kommentera inlägget här :