Chile

Chile, formellt Republiken Chile (spanska: República de Chile), är ett land i Sydamerika, beläget mellan Stilla havet och Anderna. Landet gränsar till Peru i norr, Bolivia i nordost samt Argentina i öster och söder om Drakes sund.
Spanska är landets officiella språk och talas av så gott som hela befolkningen. Den chilenska spanskan (kallas även ”Castellano”) skiljer sig från övriga dialekter av spanskan, genom att folket använder ett rikt och unikt slangförråd, pratar mycket fortare och dessutom "sväljer" konsonantändelser.

Chile är världens längsta och smalaste land, skulle man sträcka Chiles längd från nordligaste punkt till sydligaste, kan man jämföra det med sträckan Moskva - Madrid på den europeiska kontinenten. Nordligaste staden är Arica, som ligger endast ett par kilometer från gränsen till Peru, medan staden Punta Arenas vid Magellans sund är den största staden i världen på så sydlig breddgrad medan Puerto Williams är Chiles och världens sydligaste stad totalt sett. Norra Chile påverkas av den kalla Humboldtströmmen, som rinner från söder. Den ger ett svalt och mycket torrt klimat. Ökenregionen i norr är rik på koppar och salpeter. Relativt kalla havsströmmar och fuktiga västvindar ger stor nederbörd i söder, där skogen dominerar. Mellersta Chile är ett bördigt jordbruksdistrikt med behagligt medelhavsklimat. I mellersta Chile finns de viktigaste städerna och den största delen av befolkningen. Intensivt jordbruk bedrivs här tack vare bördig jord, regniga vintrar och torra, heta somrar. Klimatet kan jämföras med Sydeuropas, med soliga somrar och nederbörd i vintertid.
Sydzonen mellan städerna Concepción och Puerto Montt lämpar sig för jordbruk, eftersom den är rik på sjöar.
Längre ner i söder finns stora sammanhängande skogsområden. Längst ner ligger råkalla Eldslandets övärld.

Det finns aktiva vulkaner och det förekommer allvarliga jordbävningar samt tsunamier. De kraftigaste jordbävningarna hittills skedde 22 maj 1960 i Valdivia (9,5), 3 mars 1985 utanför Valparaíso (8,0) samt 27 februari 2010 utanför Concepción (8,8).

Chile hade till skillnad från många andra länder i Sydamerika en lång demokratisk tradition innan militärdiktaturen, som varade i 17 år mellan 1973 och 1990. Sedan 1990-talet har landet åter demokratiskt styre. Konstitutionen föreskriver delad makt mellan presidenten, som är den verkställande makten, senaten, 38 senatorer som väljs av folket för en mandattid på åtta år, och deputeradekammaren, 120 medlemmar, vars representanter väljs direkt genom allmänna val, och utgör den lagstiftande makten, samt domstolar ledda av Högsta Domstolen, som är en självständig institution för övervakning av rättvisan. HD utgör den tredje statsmakten. Men grundlagen är från 1980, från diktaturtiden och innehåller trots många förändringar flera kontroversiella inslag.

Chile är ett mineralrikt land. Det hade länge världsmonopol på natursalpeter och landet hör till de ledande kopparexportörerna med omkring 25 % av världens kända reserver. Molybden, järnmalm, guld, silver och mangan utvinns också. Landet har gott om vattenkraft och har dessutom en del kol, olja och naturgas. Jordbruket bedrevs på storgods fram till 1970-talet, då det förstatligades av socialisterna för att senare privatiseras av militärregimen. I centrala Chile, som har medelhavsklimat, odlas frukt, vin, ris och grönsaker, söderut bl.a. vete och sockerbetor. Här finns också stora boskapshjordar och längst i söder bedrivs fåravel. Skogsbruket (barrträd och inplanterad eukalyptus) är betydande, liksom fisket.

Lunchen är det viktigaste målet på dagen i Chile och en av de "vanligaste" maträtterna som ganska många äter till vardags är vanlig ugnsstekt kyckling med ris och sallad, eller möjligtvis en "Pollo Arvejado", kyckling med grönsaker kokat i ugn. Grytor med linser eller bönor hör också till vanligheterna. Året runt äts mycket grillad mat. På grillen finns alltid nötkött, fläskkött, kyckling och kryddiga korvar. Empanadas – piroger, är en av Chiles nationalrätter. En bra empanada de pino, köttpirog, sitter aldrig fel! Cazuela är en till av de chilenska nationalrätterna och den kan mest liknas vid en mustig köttsoppa med rejält tilltagna bitar av potatis, pumpa, morot, majskolv, ris och kött eller kyckling. 

(källor: http://wikitravel.org/sv/Chile, http://sv.wikipedia.org/wiki/Chile)
 


Omvårdnad på spanska

 
Har införskaffat mig lite litteratur nu...Kanske är dags att börja läsa lite ;-)