Uppdatering

Sedan sist jag skrev så har bl.a. kuststaden Valparaíso, där min pappas släktingar bor, drabbats av den största branden i Chiles historia. Branden bröt ut den 12 april i ett skogsområde utanför staden och har främst drabbat fattigare stadsdelar. Branden totalförstörde mer än 2900 bostäder, 12 500 personer drabbades, 15 personer avled och mer än 500 skadades allvarligt. Hela staden så som grannstaden Viña del Mar, befann sig i flera dagar i högsta beredskap och förklarades som katastrofområde. Bostaden där min faster, hennes pappa och min kusin bodde totalförstördes i branden. De hade hunnit fly när detta skedde och befann sig säkerhet. Med hjälp och stöd från släktingar håller de nu på att återuppbygga bostaden. I Valparaíso har många studenter från hela Chile hjälp till med volontärarbete. Många chilenare har även hjälpt till genom att skänka matvaror, hygienartiklar, städartiklar etc. till de drabbade.

Här om dagen var jag på bio tillsammans med Pablos familj. Vi såg den animerade filmen "Rio 2" i 3D. Den föll mig precis i smaken och jag skrattade en hel del. Kan verkligen rekommendera den, även till vuxna. På bion åt jag även sötade popcorn! Här är de inte saltade utan sötade. Man kan säga att de smakar ungefär som honungspuffar. De är goda men annorlunda.

Nu har jag även firat min första påsk här i Chile. Här är långfredagen och påskdagen de viktigaste dagarna. På långfredagen bör man ta det lugnt och inte göra något märkvärdigt. Denna dagen såg vi bl.a. på filmen "Jesus of Nazareth" från 70-talet som visades på tvn. Den varade 6 timmar, och visas årligen som tradition på långfredagen. Som katolik ska man inte heller äta rött kött under under påskhelgen, med undantag på påskdagen. Istället äts det mycket fisk och skaldjur under dessa dagar. På påskdagens morgon får barnen leta efter chokladägg i trädgården som föräldrarna gömt åt dem. På påskdagen gick vi även på gudstjänst och firade Jesus uppståndelse.

I väntan

Dagarna flyter på. Jag är fortfarande i väntan på svar från universitetet angående valideringen av min titel. Som sagt är väntetiden ca 2 månader...och det är faktiskt lite jobbigt att leva i ovissheten. Jag vill inte vara ledig längre. Jag vill jobba.
 
Här om dagen fick jag känna på ett rejält jordskalv, det kraftigaste som jag har känt hittills iallafall! Ungefär vid 23-tiden på fredagskvällen började huset att skaka. Vi sprang fort ner till nedervåningen och ställde oss i dörröppningen. Det pågick i ungefär en minut. I kroppen infann sig en obehaglig känsla.. som jag antar att jag måste vänja mig vid. Skalvet uppmättes till 5.8 på Richterskalan.
 
Efter att ha ätit mycket gottigheter i början på min vistelse här i Chile, har det även satt sig spår på kroppen i form av en viktuppgång. Därmed har jag nu sedan en och en halv vecka ätit en kolhydratfattigkost samt motionerat dagligen. Det har gett lyckat resultat och det syns på vågen! Kul! Det har varit tufft att motså mormors hembakade och nybakade bröd, men när man väl har viljan så går det. Nu har jag till och med tappat sötsuget.
 
 

Bilder på min vardag