Skillnader

Tänkte berätta om lite skillnader som finns emellan Sverige och Chile, som lite kuriosa såhär på kvällskvisten :-).
Såklart finns det ju många skillnader och det är väl det som är en del av tjusningen med att komma till ett annat land. Det finns både positiva samt negativa skillnader och jag tänkte berätta lite om båda sorter.

Här i Chile behöver du inte gå ut ur bilen när du tankar bilen. Här finns det personal som tankar bilen åt dig. Det enda som du behöver göra är att sträcka ut handen för att betala. Även när du handlar mat på supermarkets behöver du inte lägga i matvarorna i påsar. För här finns det personer som gör det åt dig. Oftast brukar det vara ungdomar som jobbar med detta för att tjäna en extra peng. I gengäld får man såklart ge dem lite dricks.

Eftersom att klimatet här är mycket varmt, så dricker man även mycket drycker, främst dricka. Vattnet ur kranen smakar klor samt brukar vara ljummet därför köper man ju hellre sig något att dricka. Drickorna här finns i alla möjliga storlekar. Den största är på 3 L och kostar ca 20 SEK.
 

 

Skolan här är inte gratis. Inte ens grundskolan. Man måste betala studieavgift, uniform och alla material som man använder i skolan. Så som böcker, kollegieblock, pennor, färgpennor och t.o.m. limstift. När man ska göra ett prov måste man ta med ett block med A4-papper, för att få provet utskrivet. Som kuriosa är förresten A4-pappret mycket längre här i Chile än i Sverige.
 


Här blir de glada när det regnar/är molnigt. Eftersom att Chile har ett genomsnitt på över 300 soldagar så är det kanske inte så konstigt.
 
I Sverige är vi ju vana att gå barfota inomhus. Här använder man skor eller sandaler. Golven här är kalla och det finns även mycket grus utomhus så det blir nästan som en självklarhet.

En kopp te med smörgås är heligt både som frukost och kvällsmat. Man äter mycket vitt bröd här. Brödet ska helst vara färskt, så därför köper man bröd dagligen. För att underlätta detta kommer bagaren hem till din gata och säljer bröd i en bil. Även lastbilar med grönsaker eller gasol brukar åka förbi på gatan.

Pizzorna är mycket mindre här. En familjepizza här motsvarar en vanlig pizza (för en person) i Sverige. Fantan är mycket godare och mer orange här. Antar att den har mycket mer färgämnen.

Eluttagen är konstruerade på ett annat sätt så jag är tvungen att använda adapter när jag vill ladda min dator.

 
Det var lite skillnader som jag kunde komma på nu för stunden. Framöver kommer jag säkerligen att skriva om fler!

Foton

 

Fortsättning

I måndags tog vi bussen till Santiago. Väl framme fick vi ta metron till Utrikesdepartementet, "Ministerio de Relaciones Exteriores" där jag legaliserade mina dokument (betyg, examensbevis etc.). När vi ändå var i centrum av Santiago så tog vi vägen förbi "La Moneda" som är det chilenska presidentpalatset. Efter detta åkte vi till "La Universidad de Chile" där jag skulle lämna in mina dokument för att påbörja processen av att validera mina studier. När vi kom fram och precis var på väg in i byggnaden, såg vi att det var semesterstängt och att de skulle öppna den 3:e mars igen...hmm... inte alls kul. Och inget stod det på deras hemsida heller... Är därmed tvungen att återvända till Santiago om ca 2 veckor.

Denna veckan har jag också varit iväg och frågat angående mitt körkort. De sa att jag får köra med mitt svenska körkort här i 3 månader. Men sedan måste jag ha ett chilenskt körkort för att kunna köra bil. För att erhålla detta måste jag bli godkänd på uppkörning och teoriprov. Så den 20:e mars får ni hålla tummarna att jag klarar dem! Jag fick en adress på en hemsida där jag finner en e-bok som jag måste läsa och en hemsida där jag kan träna på frågorna. Här består teoriprovet av 35 frågor, med ett total på 38 poäng, relaterat till att 3 frågor ger dubbla poäng. För att bli godkänd måste man ha minst 33 poäng. Uppkörningen säger de är mycket enkel. I själva verket behöver man bara köra runt kvarteret och så är man godkänd... Vi får väl se!
 
En bil och bankkonton har vi också hunnit införskaffat oss denna veckan.