Dags för tentamen

Jag ber om ursäkt för att jag inte har skrivit på ett tag. Det beror på att jag varit 100% fokuserad på att plugga inför tentamen. Igår skrev jag första tentan, som handlade om barnsjukvård, pediatrik. Dagen började tidigt, alarmet ringde redan kl. 04.45, för att stiga på bussen själv (och lite rädd) till Santiago kl. 05.45. Väl framme i Santiago fick jag vänta lite på terminalen för det var fortfarande lite tidigt att ta metron till universitetet tänkte jag. Passade på att äta frukost och ladda mentalt. När jag väl tog metron krånglade det till sig lite, för metron stannade nämligen inte på den hållplatsen som jag skulle gå av på. På morgonen finns det nämligen expresslinjer (som jag inte visste om) som hoppar över en del hållplatser. Så jag fick gå av på en hållplats längre bort. Nå väl, som tur är finns det "colectivos" (en slags taxi) som jag åkte med till universitetet. Ungefär 20 minuter innan tentan skulle börja, kom jag fram till fakulteten där ett 15-tals personer stod och väntade som också skulle göra tentan. Jag pratade lite med en tjej från Peru och en annan tjej från Venezuela. När klockan var 9 blev vi guidade till salen. En väldigt liten sal på ca 9-12 kvadratmeter skulle jag kunna tänka mig. Nervös och med magont, började jag att skriva tentan. Det var totalt 6 frågor, som motsvarade totalt 45 poäng. En av frågorna var värd 23 poäng och de andra 3 eller 6 poäng. Tentan grundades på ett fall, en liten pojke på 5 månader som inkommit till akuten med ÖLI och andningsbesvär, låg saturation, cianos etc. Utifrån detta skulle vi bl.a. skriva utförliga omvårdnadsplaner, beskriva oxigenbehandling, hur man blandar och administrerar hydrokortison för intravenöst bruk, vilka metoder man skulle kunna använda för att diagnosticera, epidemiologi, riskfaktorer och anatomiska och fysiologiska egenskaper som gynnar ÖLI hos småbarn. För att bli godkänd behöver jag ha 60 % rätt. Om ca 15 arbetsdagar får jag svar.

Nu sitter jag på bussen på väg hem från den 2:a tentan, som jag skrev idag. Den handlade om medicinska och kirurgiska sjukdomar hos vuxna. Imorse tog jag bussen kl. 06.00 istället och jag kom fram smidigt med metron hehe, man lär sig av misstagen. Dagens tenta handlade även den om ett fall. Idag handlade det om en 50-årig kvinna som drabbats av bröstcancer och som opererats för en radikal mastektomi. Tentan bestod av 5 frågor som var värda 28 poäng totalt. Även här skulle man beskriva utförliga omvårdnadsplaner och risker. Man skulle även beskriva hur man administrerar och varför man ska behandla med fragmin sb, antibiotika iv, ketoprofen iv, hur man minskar risken för embolisering, samt hur man hanterar drenaje. Tentan var på 2 timmar men jag hade behövt 10 minuter mer för att skriva utförligare på sista frågan. Men magkänslan säger ändå att jag förhoppningsvis blir godkänd på båda.

Nu ska jag tänka på annat än att plugga några dagar och sedan får jag börja att plugga inför nästkommande tentor i augusti.

Berg

 

Förkyld, igen

Ja det stämmer. Har idag varit förkyld i en vecka..funderar på om det har utvecklats till en luftrörskatarr, akut bronkit. Jag måste inhalera var 4:e timme samt ta dubbel dos av kortisonet, Symbicort. Det är inte kul att vara astmatiker och vara förkyld. Det är 3:e gången sen vi flyttade hit... Nu har vintern kommit till denna sidan av jordklotet också så det är kallt och man måste värma husen med ved och brasa. De senaste dagarna har det varit jobbigare än vanligt med röken som sipprar ut från braskaminen eftersom att jag är extra känslig nu....

Jag är mitt uppe i pluggandet. Jag tror att jag ska satsa på att göra 2 av 4 prov nu i slutet av juni (pediatrik och medicin-kirurgi). Nästa tillfälle är sedan i augusti då jag har tänkt att göra de andra 2 som kvarstår. Jag måste även åka in till Santiago innan det är dags för proven för att betala en ytterligare avgift på ca 7000 SEK...

Förresten..Idag är det 1 år sedan jag tog min sjuksköterskeexamen 😊