Höst på G?

Det verkar som att hösten är på G. Kvällarna, nätterna och morgnarna är kallare. Men på dagarna är det fortfarande över 30 grader varmt i skuggan. Det blir även mörkare tidigare på kvällarna nu, vid 20-tiden och solen går upp ungefär vid 8-tiden på morgnarna. Det har hittills inte regnat en endaste dag, sen vi kom hit, och det har max varit molnigt två-tre dagar (endast på förmiddagen). Vädret passar mig som handen i handsken kan man säga. Eftersom att husen är byggda på annorlunda sätt än i Sverige (inte lika välisolerade) så är nätterna ganska kalla inomhus och man måste sova med 2-3 täcken, när det är 8-10 grader kallt ute. 
I och med att alla går i skolan nu också så känns det som att det är höst.

Nu har vi kommit på ett namn till katten också. Hon heter numera Issi.
 

I måndags klarade jag uppkörningen och idag hämtade jag mitt chilenska körkort. Så nu har jag dubbelt upp!
 
 
 
 

Katt och ett halvt körkort

 
 
Här om dagen hämtade vi hem en kattunge som vi ska ha i familjen. Hon är röd/vit och är ca 12 veckor gammal. Ännu har vi inte kommit på något bra namn till henne..ni får gärna ge oss förslag! :-)
 

I torsdags gjorde jag teoriprovet för körkortet. Jag och en annan tjej gjorde provet samtidigt. Provet tog 45 min och när jag väl skulle trycka på "rätta" så var jag osäker om jag verkligen skulle klara provet eller ej, för det var ganska kluriga frågor och innehöll en del ord som jag aldrig hade träffat på förut. Nåväl. När jag väl rättat provet så visades det en kort filmsnutt om trafikolyckor etc. på dataskärmen (liknande vidoeor som man får se när man gör riskettan). I slutet av filmsnutten så kom det upp en text, något i stil med "var så god, här är ditt körkort, men var rädd om det för det är ett privilegium att ha ett". Först då förstod jag att jag hade klarat provet! Och sedan fick jag även veta hur många poäng jag fick och vilka frågor som jag hade svarat fel/rätt på. Den andra tjejen var mindre glad, tyvärr hade hon inte klarat av det. Han som rättade provet sa till mig att nu för tiden klarar bara 2 av 20 personer provet på första försöket. Förr, innan de gjorde om det, klarade 18 av 20 provet på första försöket(!). Vilken lättnad att ha klarat av det. Strax efter provet fick jag även testa min reaktionsförmåga och om jag var darrhänt eller ej, med hjälp av 3 apparater.
Idag (lördag) fick jag även kolla synen och hörseln. Allt var okej. På måndag är det dags för uppkörning.

Resumé

 
 
Förkylningen håller fortfarande i sig...men jag börjar äntligen att vara på bättringsvägen. Igår besökte jag sjukhuset och akuten för första gången som patient, för att dubbelkolla att jag exempelvis inte hade lunginflammation. Jag blev snabbt undersökt av både sköterska och doktor. De tog blodtryck, puls, temp, saturation, lyssnade på lungor och hjärta samt tittade mig i halsen. Alla värden var normala och lungorna lät också bra. Med mig hem fick jag rådet att inhalera mer Salbutamol samt recept på Clorfenamina (antihistamin) och Hedera Helix (slemlösande hostmedicin baserad på örten med samma namn).

Förra måndagen började Pablo sin utbildning på universitetet. Utbildningen som han läser heter "Técnico en Prevención de Riesgos". Den svenska översättningen skulle var ungefär i stil med riskförebyggare eller skyddsombud. Han läser från måndag-torsdag, börjar 8.30 och slutar senast vid 14-tiden d.v.s. att han har ett ganska så bra schema.

I fredags lämnade jag in min ansökan om validering av mina studier. Nu måste jag vänta ca 2 månader innan jag får svar. Först då kommer de säga om de godkänner min sjuksköterskeutbildning eller om jag måste göra ett teoretiskt prov. I värsta fall måste jag ev. läsa till några ämnen på universitetet för att få min sjukskötersketitel... Detta p.g.a. att utbildningen här i Chile är på 5 år. Som sagt så vet jag inte riktigt hur det kommer att resultera. Men i väntan på svar så ska jag plugga inför det eventuella provet.

Jag är även mitt uppe i pluggandet inför den teoretiska delen av körkortsprovet som jag ska göra den 20:e mars. Faktan kan jag redan, det är bara enstaka ord som skulle kunna krångla till det för mig under provet, ord som är specifika inom området. Några vägskyltar måste jag även plugga på. Hoppas att jag har turen med mig på torsdag! Som lite kuriosa så kan jag berätta att den svenska "Körkortsboken" finns med som referens i den chilenska varianten.