Plugga, plugga, plugga

Jag försöker fylla min vardag av studier, i den mån som går. Det är ganska mycket material som jag måste gå igenom. Just nu håller jag på att läsa om de vanligaste sjukdomarna inom barnsjukvården. Det är det mest intressanta ämnet så det går ganska lätt att studera då hehe.
Det svåraste ämnet är det som innehåller chilenska lagar, styrdokument och rekommendationer o.s.v.


Förra veckan firade vi svärmors 50-årsdag i form av en stor fest. Sammanlagt var vi ca 55 personer. Det bjöds på middag, karaoke och dans fram till kl. 5 på morgonen.

Labradorvalparna fyllde 8 veckor i lördags och nu har vi bara 3 valpar kvar. Det känns lite tomt kan man säga hehe. De är riktigt runda och goa, för jag har varit flitig med att ge dem mycket föda :-)
Förra veckan tog vi även med familjens katt Issi, till veterinären för kastrering. Ingreppet tog ca 1 h och med mig hem fick jag en slö liten kisse med ett stygn på magen. Priset är ca 5 ggr billigare här än i Sverige, ca 200 SEK.
 
 
 
 
 
 

Svar från universitetet

Idag fick jag äntligen svar från universitetet, La Universidad de Chile angående valideringen av min sjukskötersketitel. Svaret var att mina genomförda studier i Sverige motsvarar 70 % av sjuksköterskeutbildningen här i Chile. Jag måste därmed göra fyra teoretiska prov och slutligen ett praktiskt prov som komplettering. När de väl är godkända, kan jag ansöka om examensbevis. Nu återstår det att plugga ordentligt. Första tillfället som jag erbjuds att tentera är i juni. Sedan i juli, augusti eller oktober. Det praktiska provet görs antingen i juli eller november.
Den teoretiska delen består som sagt av fyra prov, kan man säga. De innehåller frågor angående medicin-kirurgi, pediatrik, distrikt-vuxna och distrikt-barn.
Eftersom att den chilenska sjuksköterskeutbilningen (som är på 5 år) även innehåller pediatrik och distrikt, förklarar detta en hel del varför det bl.a. är de ämnena jag måste tentera av. För er som inte vet så läses de områdena i Sverige inom specialistutbildningarna - barnsjuksköterska och distriktsjuksköterska. Det är väl tur att jag har lärt mig mycket om pediatrik på kära avd. 12! :-)

Morsdag och födelsedag

 
I söndags var det morsdag här i Chile. Självklart saknade jag min mamma extra mycket den dagen, när alla andra kramade om sina mammor. Jag får vänta till september, förhoppningsvis, innan jag får krama om min mamma igen. Det är först när man är ifrån en person under längre tid som man förstår hur mycket man saknar/älskar denna personen. Idag firade vi svärmor som fyllde 50 år. Dagen till ära gjorde jag en smörgåstårta, som vi åt till kvällsmat. Den blev väldigt populär.
Som present fick hon en diskmaskin, som kommer att komma väl tillhands eftersom att det tar mycket av tiden att diska för hand för 6 personer.